Yaclass saapuu Suomeen!

     Marraskuussa Suomessa otettiin käyttöön internetissä toimiva YaClass-opiskeluresurssi. Sen toiminta perustuu ainutlaatuiseen koulutehtäviä generoivaan GenExis-teknologiaan, jonka avulla voidaan luoda loputon määrä tehtävävariaatioita. Oppilaiden käytössä YaClass toimii kotiopettajana ja harjoituskirjana, jossa on ääretön määrä tehtäviä. Opettajille YaClass puolestaan tarjoaa tietokannan kotitehtäviä ja oppilaiden treenausta varten. Nämä ovat vain muutamia niistä sovellustavoista, joita tämä sähköinen opiskelualusta mahdollistaa. 


     YaClass on ollut jo pitkään käytössä Latviassa, Saksassa ja Itävallassa. Yksi sen tulevista kehityssuuntauksista on Pohjoismaat. Suomi on valittu näistä ensimmäiseksi, sillä informaatioteknologian soveltaminen koulussa on siellä tärkeänä prioriteettina. Tämän lisäksi suomalaiset koulut on varustettu tarvittavalla tekniikalla YaClassin käyttöönottoa varten. 
Vaikutelmiin YaClassin käytöstä voi tutustua oppilaiden ja opettajien antamasta palautteesta: 

     “Käyttöliittymä on toteutettu hyvin ja käytettävyys vaikuttaa mainiolta. Sivusto ainakin niiltä osin, joita pystyin kokeilemaan on mobiilioptimoitu, joten käyttö mobiililaitteilla on oletettavasti sujuvaa. Opiskelijoiden etenemisen seuraaminen näyttää olevan helppoa ja mahdollistaa yksilöllisen tuen antamisen. Oma ensivaikutelmani on, että tämä sovellus saattaisi olla hyvinkin kiinnostava ja hyödyllinen myös suomalaisissa kouluissa”
(Opettaja Tuomas Puro Mikkelin Esedusta).

     “Positiivisena puolena muihin verkkotehtäviin verrattuna siinä on opettajalle tuleva suora palaute, mitä tehtäviä oppilaat ovat osanneet ja mitä eivät. Oppilaat tekivät sillä tunnilla kun testasimme niitä kyllä ihan mielellään. Vaihtelua vihkotyöskentelyyn. Systeemi on ihan toimiva, lopputuloksen ratkaisee sisältö.”
 (Opettaja Kirsi Lahti Mikkelin Lyseosta).

     “Toimii hyvin! Opettavainen”, ”Hyvä ja toimiva”, ”Hyvä! Toimii tosi hyvin ja on auttanut mua oppimaan! Toivottavasti tämä tulee Suomeen :)”, “Idea on tosi hyvä ja haluaisin tämän tulevan Suomeen”,”Hyödyllinen. Eri tapa tehdä tehtäviä. Luo monipuolisuutta opiskeluun. Tehtävien tarkistus on hyvä asia.” 
(Mikkelin Lyseon oppilaiden palautetta).

     “Kaikki asiat olivat ok. Haluan harjoitella uudelleen.”, ”Kiva englannin ja matikan harjoitteluun, tykkäsin tästä. Käyttäminen on mielenkiintoista. Kiitos että esittelit tämän kivan ohjelman”, “Hyvää harjoitusta”, “Oli tosi vaikeita tehtäviä”, “Ohjelma on selkeä ja helppokäyttöinen. Loistavaa harjoitusta”. 
(Otavan Opiston oppilaiden palautetta).

     Vuonna 2018 sivustolla on materiaaleja kolmea oppiainetta varten: matematiikka, fysiikka ja englanti. Tulevina vuosina sinne lisätään tehtäviä kaikkia kouluaineita varten. Kaikki materiaalit luodaan suomalaisten toimesta vastaamaan Suomen opetus- ja kulttuuriministeriön ohjelmaa.

     Aleksandr Komzolov, YaClassin edustaja Suomessa, totesi: ”Otamme opettajien ja opetushallinnon vaatimukset huolellisesti huomioon ja teemme kaikkemme, jotta sivustomme sisältö vastaisi opettajien tarpeita. Suomessa on suuria mahdollisuuksia ja YaClassilla on paljon kokemusta edTechin parissa. Yhdessä vahvistamme Suomen johtajuutta digitaalisessa kouluopetuksessa”.


     YaClassin kehityskumppaneina toimivat Miksei Mikkeli, Invest in Finland ja ELY-keskus. Tietoturvan takaajana sekä yhteistyökumppanina toimii Microsoft.

julkaistu: